Panoramaweg Schwarzatal Wandelreis beschrijving

Genieten van de natuur tussen Rennsteig en Saale. Met zijn prachtige wegen en paden rondom een van de mooiste bergrivieren van Duitsland, de Schwarza, verbindt de Panoramaweg Schwarzatal (134 km) de bergen van het Thüringer Wald met het kastelengebied aan de Saale.

Deze rondwandelreis is al te boeken vanaf € 599 Naar de reisaanbieding ... ►

De Panoramaweg Schwarzatal in het Thüringer Wald, is aangelegd door wandelaars voor wandelaars, rustzoekers en gezinnen. Het pad loopt door een harmonieus cultuurlandschap met ongerepte natuur, stuwmeren, oorspronkelijke bossen, bergen met prachtige uitzichten, burchten en kastelen.

Het Schwarzatal en omgeving zijn beroemd om de kruiden en geneeskrachtige planten ('oliteiten'). Kruidenvrouwen en rondreizende apothekers verzamelden eeuwenlang kruiden en geneeskrachtige planten en maakten daarvan natuurgeneesmiddelen en tincturen. Langs de Panoramaweg Schwarzatal kunt u het land van de natuurgeneesmiddelen beleven in kruidentuinen en kruidenwinkels, op kruidenmarkten en andere evenementen.

De belangrijke pedagoog Friedrich Fröbel werd geboren in Oberweißbach. Oberweißbach en Bad Blankenburg, waar hij de eerste kleuterschool oprichtte, liggen eveneens aan de route. De harmonie van landschap en natuur in zijn geboortestreek inspireerden hem om zijn instelling voor de opvoeding en vorming van kleine kinderen in 1840 de naam 'Kindergarten' te geven. In Nederland bekend als 'Fröbelschool'.

Aan de route ligt slot Schwarzburg waar Rijkspresident Friedrich Ebert op 11 augustus 1919 de Grondwet van Weimar ondertekende. Deze vormde de basis van de Duitse democratie.

Tip: Rit met de Oberweißbacher Bergbahn

De Oberweißbacher Bergbahn werd aangelegd in 1923 en is sinds die tijd gerestaureerd en onder monumentenzorg gesteld. De 'Bergbahn' verbindt de spoorlijn in het Schwarza dal met de hoogvlakte rondom Oberweißbach. Met het stijgingspercentage van 25% is deze 'Bergbahn' het steilste kabelspoor ter wereld. Onderweg kunt u genieten van het indrukwekkende panorama op het Thüringer Wald. Meer informatie ... ►

Dag 1 Aankomst in Rudolstadt

Wij verwelkomen u in een prachtig landschap met een levendige, culturele traditie. De stad Rudolstadt is landelijk bekend om zijn innovatieve theater, voor zijn kosmopolitische Rudolstadt Festival ► voor roots, folk en wereldmuziek in begin juli en de imposante Heidecksburg op de huisberg.

Dag 2 Rudolstadt - Schwarzburg, 17 km

Vanaf de bocht in de rivier de Saale waar de Schwarza uitmondt wandelt u het smalle kerfdal van de Schwarza in die op het Thüringer Wald ontspringt. Deze rivier is rijker aan goud dan enige ander rivier in Duitsland. Het pad leidt naar het prachtig gelegen Schloss Schwarzburg, waar Rijkspresident Friedrich Ebert op 11 augustus 1919 de Grondwet van Weimar ondertekende. Deze vormde de basis van de Duitse democratie.

Dag 3 Schwarzburg - Cursdorf, 18 km

Uw wandeling brengt u naar het pittoreske dorp Sitzendorf en verder naar Unterweißbach. U heeft de keuze: of te blijven lopen langs de Schwarza en dan in de Oberweißbacher kabelbaan te stappen naar Cursdorf.
Of door de Panoramaroute te blijven volgen langs de Leibis stuwdam en door Fröbel's geboorteplaats Oberweissbach. Daar kunt u het Kruiden-leerpad volgen naar de Fröbelturm met de populaire bergherberg om uit te rusten.

Dag 4 Cursdorf - Scheibe-Alsbach, 18 km

Ontdek het witte goud van het traditionele Thüringer handwerk. Uw wandeling brengt u naar het op een berg aangelegde stuwmeer - het zogenaamde 'Pumpspeicherwerk' van de de waterkrachtcentrale Goldisthal, die aan het stuwmeer in het dal ligt. Boven wordt u beloond met een prachtig uitzicht. U trekt verder naar Scheibe-Alsbach dat omringd is door bergen en stuwmeren met een prachtig uitzicht op het berglandschap. In het dorp is 's avonds zo het een en ander te ontdekken aan kleine culturele bijzonderheden ►.

Dag 5 Scheibe-Alsbach - Masserberg, 24 km

Langs het Schwarza stuwmeer leidt het pad naar de bron van de Schwarza. Verder gaat het over het 'Goldpfad' naar Limbach en van daar langs het waterscheidingspunt 'Drei Strom Stein' ► naar Friedrichshöhe, dat vroeger de kleinste plaats in de DDR was met slechts 16 huizen. Van Friedrichshöhe gaat u met weinig hoogteverschillen vlot verder langs de Rennsteig naar Masserberg een 'Kurort' aan een pasweg aan de Rennsteig. Hier kunt u ontspannen in het zwembad met uitnodigende sauna.

Dag 6 Masserberg - Meuselbach, 20 km

U begint de dag met een heel mooi uitzicht voor het Raadhuis vanaf de rand van het Thüringer Wald langs de Rennsteig en tot diep in het Schwarzadal. De panorama rondweg maakt zijn naam hier volledig waar. U kruist het Masserdal en het gaat langs Albert Schweizer Hut bij Altenfeld naar Großbreitenbach waar de eerste Duitse 'Kloßpressenmuseum' en een kruidentuin zijn.

Dag 7 Meuselbach - Sitzendorf, 18 km

Vandaag gaat het omhoog naar de Barigauer Höhe met gelijknamige uitkijktoren. Vanaf deze toren ziet u bij helder weer 52 dorpen. En verder naar Oberhain waar de beroemde Siegmundiner kruidenlikeur gedestilleerd wordt die zowel drank als medicijn zou zijn. Tijdens de DDR-tijd werd het productenpalet sterk beperkt, maar het bedrijf bleef bestaan en produceert nog steeds. De fabriek kan bezocht worden. Vlak voor Sitzendorf wandelt u langs het volgende uitzicht: Bismarckturm.

Dag 8 Sitzendorf - Rudolstadt, 19 km

Op wandeling van vandaag gaat over de heldere kalkstenen hellingen van Gölitzwände waar u een adembenemend uitzicht op de Trippstein wacht. Het volgende hoogtepunt is de Griesbach rots. Dit markante punt biedt een prachtig uitzicht over het Olitätenland en het kronkelende dal van de Schwarza. Het Olitätenpad leidt direct terug naar Rudolstadt.

Dag 9 Terugreis vanuit Rudolstadt

Vanuit Rudolstadt reist u op eigen gelegenheid per auto of trein terug. Hier is verlenging mogelijk om de noordkant van het Thüringer Wald verder te verkennen. Of boek een aantal dagen in Landferienhaus Linde om de zuidhellingen van het Thüringer Wald te leren kennen.

Aanvullende informatie

Video Schwarzadal Video over de Panoramaweg en het Schwarza dal

Interactieve kaart van de Panoramaweg en het Schwarza dal

Download GPS Track van de Panoramaweg en het Schwarza dal