Lutherreis 2: Eisenach – Arnstadt

Maak deze een spannende reis terug in de Renaissance en naar de grote, verre tijd van de Reformatie door de belangrijkste plaatsen in Thüringen waar Luther actief was te bezoeken! Op de Lutherweg wandelt u in de voetsporen van hervormer Maarten Luther en het erfgoed van de Reformatie.

Dag 1. Reis naar Eisenach

Reis op eigen gelegenheid per auto of per trein naar Eisenach. Het is mogelijk te vliegen naar vliegveld Erfurt-Weimar en de trein naar Eisenach te nemen.

Dag 2. Kennismakingsdag in Eisenach

De Lutherstad Eisenach is het startpunt van dit arrangement, een stad die een indringend beeld geeft van de cultuur in Luther’s tijd. In 1498 kwam Maarten Luther op 15 jarige leeftijd naar de stedelijke parochieschool in Eisenach. Zong in het koor in de Georgenkirche waar hij later ook predikte.

Jaren later zocht hij zijn toevlucht op de nabijgelegen Wartburg. Dat was misschien een gelukkige schikking van het lot, want zo had hij de tijd om het Nieuwe Testament in het Duits te vertalen. In 2017 zijn Eisenach met het Lutherhuis en de Wartburg fascinerende locaties van de speciale tentoonstelling ‘Luther en de Bijbel’. De Luther route door de stad begint bij de Prediker kerk en brengt u langs alle belangrijke plaatsen naar de Wartburg. Bezoek in de Wartburg zelf de kamer waar Luther het Nieuwe Testament vertaalde in slechts 11 weken.

Dag 3. Route Eisenach – Bad Liebenstein

Heeft u een goede wandelconditie dan wandelt u de eerste 5 km door de indrukwekkende Drachenschlucht (Drakenkloof) van Eisenach naar Hohe Sonne aan de legendarische Rennsteig. Er is ook een shuttle service naar Hohe Sonne. Hierna gaat wandelt u over de zuidflank van het Thüringer Wald bergafwaarts naar Möhra. In Möhra, waar de familie Luther oorspronkelijk vandaan kwam, is het huis van de familie nog altijd te bezichtigen. De route loopt ook langs het romantische Slot Altenstein met een mooi park dat tot een pauze uitnodigt.

Dag 4. Route Bad Liebenstein – Schmalkalden

Vanuit Bad Liebenstein wandelt u door de Glasbachgrund en langs de Luther gedenksteen die herinnert aan zijn geënsceneerde ontvoering in 1521. Verder langzaam omhoog naar de legendarische Rennsteig op de kam van het Thüringer Wald. Langs een historische ‘Dreiherrenstein’ bereikt u de wintersportplaats Brotterode. Vanaf hier gaat het pad met mooie uitzichten richting Schmalkalden dat u al van verre kunt zien liggen. Schmalkalden, de stad van het Schmalkaldisch Verbond, is ook vanwege de romantische vakwerkhuizen en slot Wilhelmsburg het bezichtigen waard. Bezoek hier het ‘Rathaus’ waar het Schmalkaldisch Verbond gesloten werd, de Georgenkirche waar Luther predikte en het Lutherhuis waar hij verbleef.

Dag 5. Schmalkalden - Tambach-Dietharz

De wandeling van vandaag komt grotendeels overeen met de historische route van Luther in 1537. De hervormer publiceerde op de 'Vorstendag van Schmalkalden' zijn Schmalkaldische artikelen, de geloofsbelijdenis van de Evangelisch-Lutherse Kerk. Luther woonde van 7 februari 1537 in het huis van Balthasar Wilhelm, dat nu Luther Huis is, en preekte twee keer in de kerk St. Georg. Als gevolg van een niersteen die hem ondraaglijke pijn deed, kon Luther niet aan de bespreking van zijn geloofsbelijdenis deelnemen of deze beïnvloeden. En dus verliet hij de nationale conferentie op 26 februari 1537 voor deze afgelopen was. Zijn route ging via de Rennsteig naar Tambach. De legende wil dat het drinken van zuiver water bij wat nu de Luthersbon heet en wellicht ook de hobbelige rit in het rijtuig ertoe hebben bijgedragen dat de nierstenen loslieten. Langs de route staan informatiepanelen met geschiedkundige achtergronden en een aantal Luther wijsheden.

Dag 6. Tambach-Dietharz – Friedrichroda

De historische route leidt u via het voormalige cisterciënzer klooster in Georgenthal naar Friedrichroda. In het klooster werkte Luthers vriend Georg Burkhard (Spalatin). Van hem zou Luther de Bijbel gekregen hebben, die hij later in het Duits vertaalde op de Wartburg. Klooster Reinhardsbrunn in Friedrichroda was het huisklooster van een landgraaf en was een van de belangrijkste Benedictijnse kloosters in Thüringen. Tijdens zijn verblijf op de Wartburg bezocht Luther het klooster meerdere malen. In het kloosterpark is een informatie centrum met een expositie over het spirituele toerisme. De Marienglashöhle, een voormalige mijn met een van de grootste gipskristal grotten, is een belangrijke attractie. Ontspan in het zwembad met therapie centrum of maak gebruik van de spa- en wellnessfaciliteiten.

Dag 7. Friedrichroda – Gotha

Vanaf Friedrichroda wandelt u via de Reinhardsbron op weg naar de residentie Gotha. In Gotha werd naast Erfurt en Bad Langensalza, een van de drie Augustijner monniken kloosters opgericht. Het Augustijner klooster is een van de oudste kloosters in Thüringen. In een preek van Maarten Luther in Gotha wordt gezegd dat hij geroepen zou hebben "gooi de duivel met stenen” omdat er een paar stenen uit de gevel van de Augustijner kerk vielen. In Gotha verbleef Luther voor het eerst in mei 1515. De laatste keer dat hij deze stad bezocht, was in 1540 – naar men aanneemt om Lucas Cranach te ontmoeten.

Dag 8 Gotha – Mühlberg

’s Ochtends is er tijd om het Augustijner klooster te bezoeken en slot Friedenstein met het Hertogelijk museum. Hier is onder andere Cranachs schilderij ‘Verdammnis und Erlösung’ te bewonderen. Het is een indrukwekkende getuigenis van de diepe religiositeit in die tijd. Bij het ontstaan van dit werk heeft Cranach zich vermoedelijk laten adviseren door Luther. Wandel verder naar Wandersleben, waar u een omweg kunt maken naar Menantes literatuur gedenkplaats in de pastorie van Wandersleben of naar de burcht Gleichen. De Mühlburg zelf is het oudste kasteel in Thüringen.

Dag 9 Mühlberg – Arnstadt

Van Mühlberg gaat u op pad naar Holzhausen met de Wachsenburg. Ook een bezoek aan het eerste Duitse Bratwurst Museum, met een tentoonstelling over de geschiedenis van de Thüringer braadworst. Hier kunt u genieten dit Thüringer gerecht. U bereikt vandaag Arnstadt, de oudste gedocumenteerde stad in Thüringen (voor het eerst in 704 genoemd). In Arnstadt kwam Maarten Luther als jonge monnik en later als een hervormer en metgezel van de keurvorst Johann Friedrich. De oude binnenstad van Arnstadt heeft veel te bieden met als hoogtepunten de Bachkerk en de Lieve Vrouwenkerk (Liebfrauenkirche) die na de dom van Naumburg het belangrijkste kerkgebouw in Thüringen is uit de romaans-gotische overgangsperiode.

Dag 10. Vertrekdag of verlening

Reis op eigen gelegenheid terug naar Eisenach of reis op eigen gelegenheid verder. Indien geboekt wordt u door ons transport team teruggebracht naar Eisenach.

Boekingsaanvraag