Wandelbeschrijving Lutherreis 1 – Eisenach – Schmalkalden

Maak deze een spannende reis terug in de Renaissance en naar de grote, verre tijd van de Reformatie door de belangrijkste plaatsen in Thüringen waar Luther actief was te bezoeken! Op de Lutherweg wandelt u in de voetsporen van hervormer Maarten Luther en het erfgoed van de Reformatie.

Dag 1. Reis naar Eisenach

Reis op eigen gelegenheid per auto of per trein naar Eisenach. Het is mogelijk te vliegen naar vliegveld Erfurt-Weimar en de trein naar Eisenach te nemen.

Dag 2. Kennismakingsdag in Eisenach

De Lutherstad Eisenach is het startpunt van dit arrangement, een stad die een indringend beeld geeft van de cultuur in Luther’s tijd. In 1498 kwam Maarten Luther op 15 jarige leeftijd naar de stedelijke parochieschool in Eisenach. Zong in het koor in de Georgenkirche waar hij later ook predikte.

Jaren later zocht hij zijn toevlucht op de nabijgelegen Wartburg. Dat was misschien een gelukkige schikking van het lot, want zo had hij de tijd om het Nieuwe Testament in het Duits te vertalen. In 2017 zijn Eisenach met het Lutherhuis en de Wartburg fascinerende locaties van de speciale tentoonstelling ‘Luther en de Bijbel’. De Luther route door de stad begint bij de Prediker kerk en brengt u langs alle belangrijke plaatsen naar de Wartburg. Bezoek in de Wartburg zelf de kamer waar Luther het Nieuwe Testament vertaalde in slechts 11 weken.

Dag 3. Route Eisenach – Bad Liebenstein

Heeft u een goede wandelconditie dan wandelt u de eerste 5 km door de indrukwekkende Drachenschlucht (Drakenkloof) van Eisenach naar Hohe Sonne aan de legendarische Rennsteig. Er is ook een shuttle service naar Hohe Sonne. Hierna loopt u over de zuidflank van het Thüringer Wald bergafwaarts naar Möhra. In Möhra, waar de familie Luther oorspronkelijk vandaan kwam, is het huis van de familie nog altijd te bezichtigen. De route loopt ook langs het romantische Slot Altenstein met een mooi park dat tot een pauze uitnodigt.

Dag 4. Route Bad Liebenstein – Schmalkalden

Vanuit Bad Liebenstein wandelt u door de Glasbachgrund en langs de Luther gedenksteen die herinnert aan zijn geënsceneerde ontvoering in 1521. Verder langzaam omhoog naar de legendarische Rennsteig op de kam van het Thüringer Wald. Langs een historische ‘Dreiherrenstein’ bereikt u de wintersportplaats Brotterode. Vanaf hier gaat het pad met mooie uitzichten richting Schmalkalden dat u al van verre kunt zien liggen. Schmalkalden, de stad van het Schmalkaldisch Verbond, is ook vanwege de romantische vakwerkhuizen en slot Wilhelmsburg het bezichtigen waard. Bezoek hier het ‘Rathaus’ waar het Schmalkaldisch Verbond gesloten werd, de Georgenkirche waar Luther predikte en het Lutherhuis waar hij verbleef.

Dag 5. Vertrekdag of verlening

Reis op eigen gelegenheid terug naar Eisenach of reis op eigen gelegenheid verder. Indien geboekt wordt u door ons transport team teruggebracht naar Eisenach.

Boekingsaanvraag

Download GPS Track van de Luherweg Eisenach - Schmalkalden