Hainichlandweg

Wandel in het nationale park Hainich door schilderachtige dorpjes, weelderige beukenbossen en schilderachtige beekdalen. De regio is bekend door het boomkronen pad. Het nationale park Hainich heeft veel te bieden en staat zelfs op de UNESCO Wereld erfgoedlijst vanwege zijn oerbossen!

Deze 9-daagse rondwandelreis is al te boeken vanaf € 555 Lees verder ... ►

In de regio Natuurpark Eichsfeld-Hainich-Werratal ontdekt u langs deze wandelroute een gevarieerd natuur- en cultuurlandschap, dat ook een aantrekkelijk recreatief aanbod heeft. De Hainichlandweg loopt door het Nationale Park Hainich in een gebied met oerbossen op een kalkzandsteen bodem net ten noordwesten van het Thüringer Wald. Het pad loopt door bossen met eeuwenoude loofbomen en door het harmonieuze cultuurlandschap langs de rivier de Werra. Wij bieden u hier een afwisselende wandelreis van 7 etappes rond het boomkronen pad.

Tip: Bezoek het boomkronen pad

Wie altijd al eens een bos van bovenaf heeft willen bekijken, kan hier op 44 meter hoogte door de toppen van het oerbos wandelen en die dingen zien die van onderaf nauwelijks te zien of bereiken zijn.

Dag 1 – Reis naar Bad Langensalza

Wij verwelkomen u met persoonlijke informatie over uw wandelreis in de Rozenstad Bad Langensalza. Daarna heeft u tijd de historische stad te verkennen in een stadswandeling. Smalle straatjes leiden u langs architectonisch indrukwekkende gebouwen, schilderachtige cafés, boetieks, galeries en exposities. Hoogtepunten zijn de volledig bewaard gebleven stadsmuur en een bezoek aan de rozentuin, de botanische- en de Japanse tuin.

Dag 2 - Bad Langensalza - Hütscheroda, 20 km

Op de tweede dag van de wandelreis loopt u het Thüringer oerwoud van Nationaal Park Hainich in, dat door Unesco als wereld natuurerfgoed erkend is. Ontdek het Boomkronenpad. En wandel over de Hainichlandweg naar het hoogste punt, de "Altenberg" en Crauler Kruis bij de Thiemsburg.

Dag 3 – Hütscheroda - Mihla, 14 km

Kattenliefhebbers komen in het kleine stadje Hütscheroda volop aan hun trekken. De plaats is bekend van het Wildkatzendorf – een wilde katten dierentuin. Interessant is ook het Skulpturenpfad - een beeldenroute - en het uitzicht vanaf de uitkijktoren in het dorp. Verderop langs de Hainichlandweg wandelt u door door verstilde dorpjes zoals o.a. Mihla., Berka, Bischofroda en Lauterbach.

Dag 4 - Mihla – Probsteizella, 23 km

Vandaag een iets langere etappe met bijzonder mooi uitzicht op de Ebenauer Köpfe – rotswanden die door breukzones zijn ontstaan en die men langs de Werra wel vaker tegen komt. Een vlot lopend pad brengt u naar het historische Creuzburg met gelijknamige kasteel en de gerestaureerde oude binnenstad. Een bezoek aan het kasteel is een echte aanrader. Op de Hainichlandweg gaat het dan verder naar Probsteizella met onderweg steeds weer indrukwekkende vergezichten op het Thüringer Woud.

Dag 5 - Probsteizella – Heyerode, 13 km

Probsteizella is snel verkend. Het bestaat uit een boerderij, een manege en een camping. Dan gaat uw pad verder naar de Haineck, de enige ruïne in Nationale park Hainich. De Haineck herinnert van vervlogen riddertijden. Hier verlaat u de Hainichlandweg en loopt enkele kilometers op de historische Rennsteig door een een cultuurbosgebied van het nationale park. Geeft u de voorkeur aan een alternatief programma? Wij organiseren op aanvraag graag kanoën op de Werra of een fietstocht over het Werra fietspad voor deze dag.

Dag 6 - Heyerode – Struth, 22 km

Vandaag loopt u door een stuk recente Duitse geschiedenis, langs het voormalige IJzeren Gordijn. Voorheen was hier wijd en zijd geen mens te bekennen, zodat de natuur zich helemaal vrij kon ontwikkelen. Hier vindt u dus planten en dieren die buiten deze grensstreek niet voor komen. Een hoogtepunt van deze etappe is het imposante spoorwegviaduct in Lengenfeld am Stein. Op weg naar Struth komt u langs het beroemde Kloster Zella.

Dag 7 - Struth – Kammerforst, 22 km

De Hainichlandweg brengt u verder naar Plänterwald, door boomgaarden en langs mammoetbomen in het Mühlhauser Stadtwald. De hoogtepunten van de dag zijn onder andere het Taternkreuz een geheimzinnige stenen kruis in het bos, de bron van de Lehdeborn met diverse oeroude bomen en de Mühlhäuser Landgraben - een unieke, middeleeuwse grensversterking.

Dag 8 - Kammerforst - Bad Langensalza, 25 km

Vandaag wordt u een echte ontdekkingsreiziger, want u ontdekt van het middelpunt van Duitsland. In Niederdorla kunt u een bezoek brengen aan een Germaanse heilige plaats. Voor iedereen die geïnteresseerd is in wat vroeger aan deze grens gebeurde, is de voormalige schietinrichting is de moeite waard. Deze wordt niet meer gebruikt en de natuur herovert dit gebied. Van hier gaat u met de bus terug naar Bad Langensalza.

Dag 9 – Terugreis of verlenging

Vanuit Bad Langensalza reist u op eigen gelegenheid per auto of trein terug. Hier is verlenging mogelijk om de noordkant van het Thüringer Wald verder te verkennen. Of boek een aantal dagen in Landferienhaus Linde om de zuidhellingen van het Thüringer Wald te leren kennen.