Thüringer Stedenband Fietsroute Reisdetails

In het groene hart van Duitsland brengt de fietsroute ‘Thüringer Städtekette’ langs de zeven mooiste Thüringer stedendie als een parelketting op rij liggen. Het zijn de cultuursteden: Eisenach, Gotha, Erfurt, Weimar, Jena, Gera en Altenburg. Deze fietsroute gaat na Thüringen zelfs door naar Leipzig.

Deze reis is al te boeken vanaf € 439 Naar de reisaanbieding ...►

Tijdens deze fietsreis maakt u kennis met het gevarieerde landschap van heuvels, bossen, rivieren en dalen. Afgewisseld met historische binnensteden met talrijke bezienswaardigheden, kunst, cultuur en techniek. De sporen van Duitse beroemdheden zoals Bach, Luther, Goethe en Schiller volgend fietst u door historische levendige stadscentra, parken en tuinen. Tal van attracties nodigen u uit om deze juweeltjes van Thüringer steden te verkennen. Tijdens de tocht kunt u drie UNESCO werelderfgoederen en een wereld natuurerfgoed bezoeken. Deze combinatie van natuur en cultuur maakt deze fietsreis tot de perfecte bestemming voor alle fietsers.

U fietst vanaf Eisenach in 3, 6 of 7 etappes, van respectievelijk 104, 259 of 319 km, tot Weimar, Altenburg of Leipzig.

Deze fietsreis kunt u boeken van april tot en met oktober.

Thüringer Stedenband Etappes

Dag 1 Aankomst in Eisenach
Wilt u meer weten over de stad Eisnach en de culturele highlights? Lees dan verder in de Thüringer Reisgids


Dag 2 Eisenach – Gotha 40 km
Rond het middaguur komt u langs Boxberg met zijn Jugenstill Renbaan met een prachtige biertuin met uitzicht. Gotha (zie foto) is de voormalige zetel van het hertogdom van Saksen-Gotha. Het Slot Friedenstein is de grootste vroegste barok paleizen in Duitsland. Het slotmuseum herbergt de collecties van schilderijen en porselein, evenals een kunstkamer.


Dag 3 Gotha – Erfurt 41 km
U fietst langs kleine Thüringer dorpjes met vakwerkhuizen en gezellige cafés en verkent zo het landelijke achterland . In het mooiste dorp in Thüringen: Wechmar kunt u het huis van de voorouders van de J.S. Bach bezoeken. In Erfurt bezoekt u de "Krämerbrücke" (zie foto) en komt u langs grote herenhuizen en historische vakwerkhuizen. Meer informatie in de Thüringer Reisgids


Dag 4 Erfurt – Weimar 23 km
In de ochtend, nog een wandeling in Erfurt en 's middags al in Weimar, waar de reeds Goethe, Schiller, Herder, Wieland, Cranach, Bach en Liszt klassiek, levendig en modern leefden. De stad van het classicisme representeert de Duitse geschiedenis - op het kleine oppervlak van een provincie stadje, maar met de wereldstedelijke allure.


Dag 5 Vertrek uit Weimar of fietsen maar Jena 58 km
Als u tot Weimar geboekt heeft, dan kijkt u vandaag nog eens rustig rond. Of u boekt bij ons extra nachten in Weimar of een andere bestemming. Wie verder reist volg het romantische Ilmtal door het Weimar Land door schaduwrijke bossen. Vlak voor Jena komt u langs Auerstedt waar Napoleon de  dubbele veldslag van Jena-Auerstedt uitvocht. In de universiteitsstad Jena, opgericht in 1558, studeerde en doceerde prominente persoonlijkheden. Een bezoek aan het oudste planetarium ter wereld en ook het glasmuseum mag u hier niet missen.


Dag 6 Jena – Gera 53 km
De route van uw vandaag leidt door het midden van de Zeitzgrund en het groene hart van Duitsland, tussen Hermsdorf en Stadtroda. Gevarieerde landschappen begeleiden u door de smalle vallei van de Zeitzbach met dichte gemengde bossen op de heuvels. Schilderachtige bosrestaurants zijn de enige panden langs deze weg en die bieden echte Thüringer specialiteiten aan. Aan het einde bereikt u de stad Gera (zie foto) waar zich de gelijknamige rivier doorheen meandert.


Dag 7 Gera – Altenburg 44 km
Op deze tour naar Altenburg genieten u van het nieuw ontworpen landschap (BUGA 2007) in Ronneburg, waar eens de mijnindustrie was. Op het goed ontwikkelde fietspad fietst u door de Sprottetal. Hoogtepunten zijn de kleine knopen-stad Schmölln en de kaarten-stad Altenburg. Dit cultureel pareltje in het centrum van Duitsland Altenburg is voor velen nog een geheim.


Dag 8 Vertrek uit Altenburg of verder fietsen naar Leipzig 60 km
Vandaag verlaat u in Altenburg de stedenband fietsroute. Hier kunt u de reis beeindigen of extra nachten via ons bijboeken. Of u fietst door naar de metropool Leipzig. Van Thüringen komt u in Saksen: een gebied dat totaal is veranderd, van de vroegere mijnbouw tot recreatie en vakantie regio. In het Leipziger Merenlandschap vindt u nu in plaats van de kolenmijnen 19 prachtige meren met idyllische fietsroutes. Via Lobsted en Markleeberg bereikt u de levendige metropool Leipzig (zie foto).