Ilmdal Fietsroute

De Ilmradweg heeft vele fans en overtreft vele andere Thüringer fietspaden Vrijwel geen enkele andere route loopt zo’n eind door het Weimarer Land. U krijgt 123 km lang een gevarieerd aanbod van de bron op het Thüringer Woud tot de monding in de Saale in het bekende wijngebied Saale-Unstrut.

Deze reis is al te boeken vanaf € 409

Op de Ilmtal fietsroute beleeft u een week vol mooie ervaringen! U begin bij de bron van de Ilm vlakbij de Rennsteig op de kam van het Thüringer Wald. Met frisse schone "berglucht" in de neus fiets u comfortabel de bergen af en daalt daarbij bijna 450 meter.

Maar het fietspad van Ilm is niet alleen een afwisselende en plezierige rit door de mooie Thüringer natuur, er zijn ook paleizen, kastelen, parken en de Goethe-steden Weimar, Ilmenau en Bad Berka te ontdekken langs het Ilmtal fietspad.

Waar de Ilm in de Saale uitmondt staat u aan de poort van de wijnstreek Saale-Unstrut, waar het tijd is voor een tussenstop om van de lokale wijnen te genieten.

Ilmradweg Etappes

Dag 1 – Aankomst in Ilmenau met optioneel boekbaar een fietsrit van de bron naar Ilmenau 15 km

Ilmenau Himmelblau - een bekend gedicht van Goethe – is een charmant stadje waar veel te ontdekken valt. Aanrader: arriveer op zaterdag of zondag! Dan kunt u met de trein de Rennsteig op en rijdt u naar Allzunah op de kam van het Thüringer Woud, naar de bron van de Ilm. Tegenover de herberg staat de eerste wegwijzer van de Ilmtal Radweg. Vanaf hier fietst u meestal bergafwaarts langs het Ilmtal fietspad via Stüzerbach en Manebach terug naar Ilmenau.

Dag 2 - Ilmenau – Kranichfeld 42 km

Verderop in het dal passeert u de wilgen en elzen omgeven door imposante kalkstenen muren, waar de Ilm af en toe kleine meren vormt. U kunt uw lunchpauze nemen in Stadtilm, waar de grootste marktplaats van Thüringen op u wacht! Aan het einde van de dag komt u aan in de twee kastelenstad Kranichfeld - een prachtig einde van de tweede dag op het fietspad van Ilm.

Dag 3 - Kranichfeld – Weimar 30 km

De Ilmradweg gaat van Kranichfeld naar Tannroda, een klein stadje in de regio Weimar met een uit 1174 daterend kasteelcomplex en het Thüringer mandenmakerij museum. Van daaruit rijdt u verder naar de Klassiekerstad Weimar.

Dag 4 - Weimar – Bad Sulza 32 km

Heeft u tot Weimar geboekt dan is nu uw arrangement ten einde.

Vandaag loopt de route vanaf Weimar langs kastelen door diverse landschapsparken tot aan het kasteel van Tiefurt. Na een korte pauze fietst u op het Ilmtal fietspad naar Denstedt waar u het Peternell orgel, een van Franz Liszt's favoriete orgels, kunt zien. Het parklandschapskarakter wordt vanaf hier afgewisseld door boomgaarden tot aan de klokkenstad Apolda. Van daaruit naar de Rittergut Auerstedt, waar we een sightseeing tour aanbevelen. Aan het eind van de dag komt u aan in het kuuroord Bad Sulza.

Dag 5 -  Bad Sulza – Naumburg 20 km

Vanaf Bad Sulza wordt de Ilmdal fietsroute een wijnfietsreis. Hier begint de welbekende wijnstreek Saale-Unstrut. De laatste kilometers van het Ilmtal fietspad, fietst u langs wijngaarden naar de monding in de Saale. Het Saale fietspad brengt u naar Naumburg. Als u de fietstocht een beetje wilt verlengen, fietst u zeven kilometer naar Freyburg! In het bekende wijn- en mousserende wijnstadje Freyburg kunt u genieten van een paar slokken goede wijn.

Dag 6 - Naumburg – Freyburg – Naumburg 20 km

Op de laatste dag van deze vakantie rijdt u naar de parel van het Unstruttdal, de sektstad Freyburg. U fietst door het Unstrutdal langs schilderachtige wijngaardterrassen, kalkwanden met orchideeën en bebost heuvelland. Hier kunt u een heerlijke vakantie afsluiten met een glas sekt na bezoek aan de Rotkäppchen Sektkellerei.

Dag 7 – Vertrek vanuit Merseburg

U bent van harte uitgenodigd om extra nachten bij ons te boeken om wat langer in de regio te verblijven. Bekijk de kathedraalschat van Merseburg of de vele musea van de universiteitsstad.

 

Voor deze boeking gelden onze algemene voorwaarden.

Boekingsaanvraag